<![CDATA[staldelangevlieter.nl - blog]]>Wed, 02 Feb 2022 07:13:02 -0800Weebly<![CDATA[Vlooien & Teken]]>Tue, 01 Feb 2022 11:00:53 GMThttp://staldelangevlieter.nl/blog/vlooien-tekenNatuurlijke oplossingen tegen vlooien en teken bij honden en katten

Het is heerlijk weer! Lekker om er met dit weer op uit te trekken. Een flinke boswandeling met de hond. De kat die zelf buiten een wandelingetje maakt.

Niet alleen wij mensen genieten van het mooie voorjaarsweer. Ook voor dieren als vlooien en teken is de goede tijd aangebroken.
Voor onze honden en katten is dat niet zo fijn, want zij kunnen er jeuk door krijgen, een allergie, of enge ziekten.
We moeten dus proberen om onze huisdieren te beschermen tegen de beten van vlooien en teken.
Daarvoor komen steeds meer, veelal giftige, middelen op de markt. Er is een tendens naar middelen die steeds meer parasieten tegelijk bestrijden. Vaak mengt de fabrikant daartoe verschillende werkzame, chemische, stoffen in 1 preparaat.

Chemische middelen om parasieten te bestrijden, vormen niet alleen een belasting voor uw huisdier, maar ook voor het milieu.
Sommige van deze chemische middelen worden in verband gebracht met aandoeningen als sufheid, onrust, braken en epilepsie. Na een aantal jaren gebruik worden de middelen vaak minder werkzaam, omdat de vlooien en teken er resistentie tegen ontwikkelen.
Steeds meer huisdiereigenaren voelen zich daarom niet prettig bij het idee hun dier bloot te stellen aan deze middelen.
Er komt dan ook veelvuldig de vraag welke natuurlijke middelen mogelijk zijn tegen de uitwendige parasieten bij honden en katten.
Allereerst is het belangrijk om de weerstand van uw hond of kat goed te houden. Dit doet u door een stressvrije omgang met uw dier te hebben en door uw dier een goede huisvesting, voeding en verzorging te bieden, zoveel mogelijk aangepast aan de aard van het dier. U zult merken dat uw dier veel minder last heeft van vlooien en teken als het een goede weerstand heeft! Young Living heeft diverse producten om de weerstand te verhogen en middels de life 9 (probiotica) reinigt u de darmen en verhoogt daarmee ook de weerstand. (Niet geschikt voor katten).
Als het dan toch nodig is om uw dier te behandelen, zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder wil ik een onderscheid maken tussen honden en katten, omdat er voor honden meer mogelijkheden zijn dan voor katten.
De meeste natuurlijke middelen doden niet de parasieten, maar maken het voor hen onaantrekkelijk om op uw dier te komen. Zij doen dit bijvoorbeeld door de geur of de structuur van de vacht subtiel te veranderen. Zo voorkomt het gebruik van deze middelen dat uw hond of kat een aantrekkelijke gastheer voor vlooien en teken wordt!
Als we naar een vlooienpopulatie kijken, valt op dat slechts 5% bestaat uit volwassen vlooien; degenen die uw huisdier plagen. 50% van de populatie bestaat uit vlooieneitjes. Deze worden op uw dier gelegd, maar ook in de omgeving van uw dier. Als de eitjes uitkomen, spreken we van een larve; 35% van de populatie. Larven verpoppen zich en deze zeer moeilijk te bestrijden poppen beslaan de overige 10%.
Bovenstaande laat zien hoe belangrijk het is om eitjes en larven te bestrijden.

In huis

Tegen vlooienlarven in huis kunnen op tapijten een combinatie van purification en baking soda gebruikt worden.
Voor gladde vloeren is eenvoudigweg thieves householdcleaner aangevuld met enkele druppels purification een ideale manier dat de ontwikkeling van eitjes en larven verhindert.
Vooral de plaatsen waar uw hond of kat slaapt, moeten behandeld worden. Dit kunt u doen door het kussen of mand te reinigen met de thieveshousehold cleaner. De thieves spray is ook perfect om in te zetten voor de moeilijk te reinigen oppervlaktes en tussendoor.
Vlooienvrij katten- en hondenkussen
Als u een druppel lavendel of rosemary, of gedroogde lavender in het katten- of hondenkussen stopt, blijft het kussen vrij van vlooien.

Dier zelf

Inwendige toepassing

Verse knoflook en preparaten met knoflook (Liever niet voor katten!)
Verse knoflook helpt niet alleen bij de bestrijding van vlooien; het stimuleert tevens het immuunsysteem, waardoor uw hond infecties beter de baas kan. Ook stimuleert verse knoflook de leverfunctie en helpt het het lichaam bij de ontgifting op celniveau. Verder verlaagt de knoflook het bloedcholesterolgehalte en helpt het soms zelfs om kanker te bestrijden.
In heel grote hoeveelheden gevoerd, kan verse knoflook een bepaald soort bloedarmoede veroorzaken.
De werking van knoflook tegen vlooien wordt als volgt verklaard: bij een dagelijkse toediening door het voer komt de knoflookgeur na een paar weken in het huidvet. Vlooien hebben hier een hekel aan. Uiteraard werkt knoflook niet tegen vlooien als je de hond wast met een vet-afbrekende shampoo.
Ook knoflook in poedervorm is effectief tegen vlooien, maar minder dan verse knoflook.
Hoewel er producten zijn met knoflook voor katten, moet hier erg voorzichtig mee omgegaan worden. Voor katten is knoflook namelijk veel giftiger dan voor honden.
B-vitamines: Ook biergist en preparaten met biergist, rijk aan B-vitamines, helpen om vlooien weg te houden. Deze zijn ook geschikt voor katten.

Uitwendige toepassing
Gebruik dagelijks de vlooienkam en controleer tenminste dagelijks op teken.
U kunt een mix maken van lavender, lemongrass, cedarwood en purification (bij katten purification weglaten) en op de huid van uw hond of kat wrijven op de plaatsen waar ze niet of nauwelijks bij kunnen met likken. Verdun naar de grootte van het dier. Doe dit wekelijks tot dagelijks.
Ook kunt u uw hond wassen met de Animal scent shamppo aangevuld met enkele druppels citronella, eucalyptus en lavender. Deze shampoo is speciaal voor dieren ontwikkeld en tast de huidvetten niet aan.

Niet voor katten!

Tea Tree en de citrus olieen zijn niet geschikt voor katten. Denk niet baadt het niet schaadt het niet want dat is zeker bij katten niet het geval.

Overgevoeligheid/allergie
Als uw hond of kat overgevoelig is geworden voor vlooienbeten, kan het nodig zijn om naast het voorgaande uw dier te behandelen met het trio tegen vlooienallergie. Heeft u vragen hierover neem contact op met ons.

Bij ernstige last door vlooien-, teken-, of mijtenbeten adviseer ik tevens om uw dier te behandelen met Ledum.

Bedankt!
]]>